top of page
  • Writer's pictureČasopis za satiru Oksimoron

Dušan Dojčinović: Kultura na smetlištu istorije

Updated: Feb 2, 2022

Časopis „Oksimoron” predstavlja satiričnu priču Dušana Dojčinovića pod naslovom „Kultura na smetlištu istorije”




San. Režiseru kome se obraćam, ali ga ne vidim u snu, kažem: „Veliko Vam hvala jer ste me inspirisali za ovu moju priču.” Slutim da je on snimio film o toj umetničkoj trupi, na tromeđi Švajcarske, Nemačke i Italije, ove 2021. godine. Ushićen, ne mogu da se setim imena, Botičeli? Ne? Da! Setih se konačno. „De Vinčijev kod”, kao asocijacija. Leonardo de Vinči! Ogromna, skulptura na trgu, u gradiću Anchian u Toskani gde je Leonardo rođen.

Balerina u svim bojama. Vašarska zabava ljudi sa medicinskim maskama koji se voze u njoj, i s vremena na vreme, vrište od uzbuđenja i adrenalina. Prolazimo u otvorenoj prikolici, kamiona „FAP”, iz dvadesetog veka, iz doba SFRJ. Ja gledam u oluke, i neko iz trupe mi kaže da su to oluci uz kitnjastu fasadu žuto - bele zgrade, stare vekovima, i da je tu bila nekad banka. Fikcija. Oni su u kamionu, u prikolici, dok trbušna plesačica Šeherezada, turskog porekla, iz Nemačke, meša stomakom kad god bi se našli pred publikom u nekom gradu Italije. Ona igra trbuhom na ritmove pesama pevačice Alabine, grupe Džipsi Kings, posebno na pesmu „Volare”, dok gitarista Đuzepe iz Italije ima svoje tačke, on svira teme Enjo Morikonea, iz filma „Kum”.

Prošli su granicu sa Covid pasošima, kada su na radiju u kamionu čuli najnovije vesti: Svetska Zdravstvena Organizacija je današnji dan 2022. godine, proglasila kraj pandemije. Onda je tu sa njima i umetnik Švajcarac, Rilke, sa lutkom, marionetom, koja igra i cupka na vesele pesmice, kancone, taktove sa gitare, gitariste Đuzepea. Publika je u baštama, bez maski, dok na vratima kafića piše krupnim slovima: SAMO ZA, VAKCINISANE GOSTE! DOBRODOŠLI!

Oni koji su unutra sede sa maskama i samo, s vremena na vreme, malo skinu masku, otpiju gutljaj crnog piva ili espresa i nastave, da ćaskaju. Svako od umetnika sa svojom tačkom se pentra na kamion, uz pomoć vozača kamiona, Engleza Džejmsa sa ogromnim mišićavim ručerdama. Pre toga, skinu, stranice na kamionu i stave platno sa svim bojama u obliku latice cveta, dok je u središtu kruga, oko. Kada se stranice kamiona spuste, a oni popnu na improvizovanu binu na kamionu i tu izvode, već pomenutu tačku.

Leonardu de Vinčiju statuu su podigli zvaničnici gradića Anchiano, još krajem 2021. godine.

Trupa umetnika sada je u nemačkom gradiću u Švajcarskoj, Bisingen. Bisingen am Hohrajn. Trupa je u ovom gradu kao iz bajke, odigrala segment predstave „Alisa u zemji čuda”. Ljude i žene sa decom na distanci, bez maski, pozdravila ih je gromkim aplauzom. Umetnici iz trupe su imali kostime od karti iz špila. Alisu u haljinici igrala je Šeherezada, trbušna plesačica iz Nemačke. Uključili su u predstavu i vozača kamiona, koji je držao ogledalo, i koji je na engleskom vikao: „Pripremite karte! Pripremite karte! Pripremite karte!”



__________________________________________



Dušan Dojčinović (Leskovac, 1972), diplomirani ekonomista. Piše poeziju, dečiju poeziju, prozu, drame, satirične priče, groteske, aforizme i humoreske. Zastupljen u domaćim i međunarodnim književnim antologijama i zbornicima. Izbor iz poezije mu je preveden na engleski i objavljen u elektronskom časopisu Poetryzine. Satirične priče i humoreske objavio je na portalima Glasnik Media Centar 016 Leskovac, Bašta Balkana (rubrika Kultura), Satirgora.me, kao i u međunarodnom časopisu za humor, satiru i karikaturu „Nosorog” iz Banjaluke.

bottom of page