top of page
  • Writer's pictureČasopis za satiru Oksimoron

Objavljena knjiga satiričnih komedija Marije Juračić

Updated: Feb 2, 2022



U izdanju IK Redak objavljena je knjiga satiričnih komedija hrvatske knjiiževnice Marije Juračić pod naslovom „Blaga opozicija. Knjigu čine tri savremene satire. Prvu satiru „Patrioti nagradio je Hrvatski sabor kulture plaketom „Kalman Mesarić, a dr Dubravka Crnojević - Carić, univerzitetska profesorka, teatrološkinja, glumica i rediteljka je zapisala:

„Riječ je, kako sama autorica navodi, o suvremenoj komediji u dva čina, u kojoj se pojavljuju kao likovi: advokat Ristić, kamatar Drmić, njegova supruga Ivančica te mlada sekretarica Anđelija. Svaki od napisanih likova pruža potencijalnim izvođačima - glumcima mogućnost zanimljivog građenja karaktera, što uključuje i nenadane, a duhovite transformacije.

Za komediju „Gostionica Lostura ista recenzentkinja je napisala:


„Evocirajući povijest malog mjesta, upućuje na često iskrivljavanje povijesnih činjenica. Autorica se pokazuje kao vrlo spretna dramatičarka i kada uvodi na posredan način glasove pripovjedača, naratora, koji upućuje na pripovijesti što su nerijetko preskakane ili falsificirane tijekom povijesti. Autorica tematizira povijest malog mjesta, ali i povijest Hrvatske, no to ni u jednom trenu ne čini na naivno-didaktičan način. Autorica ustanovljuje distinkciju između: turista, došljaka koji žive i žele biti dijelom zajednice, te „domaćih“, odnosno starosjedilaca. Na scenski zanimljiv način problematizira odnos domaćih spram pridošlica, s jedne strane, dok s duge strane propituje i kritizira odnos prema turistima kojima se mnogi žele prilagoditi, misleći prvenstveno na pravila „tržišta.

Za drugu satiru „Legalisti dr Mira Muhoberac, univerzitetska profesorka, teatrološkinja, pozorišna kritičarka, akademska dramaturškinja i redateljka, kroatistista komparatista književnosti je zapisala:


„Drama „Legalisti“ autorice Marije Juračić ima sve označnice dobroga dramskoga teksta koji dinamično vibrira između groteske, satire i komedije. Podsjećajući nekim svojim elementima na sintezu drama Ive Brešana „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ i „Hidrocentrala u Suhom Dolu“, ova drama, žanrovski određena kao suvremena komedija u dva čina, smještanjem radnje u širokopoteznu odrednicu nazvanu Hrvatska naizgled lokalni problem prevarantskih radnji, korupcije i nepotizma pretvara u alegorijsko i metaforično tkivo, nerijetko naslonjeno na naizgledni teatar apsurda, a zapravo na našu svakodnevicu.
Urednik knjige, profesor književnosti Josip Ergović kaže: „Kad uređujete knjigu, važno je da možete čvrsto stati iza njenog sadržaja. Iza tri komedije Marije Juračić, objavljene u ovoj knjizi, mogu stati bez ikakve zadrške. Ma što stati! Mogu čak sjesti ili leći.

Obavezni likovi (glave, zapleti, peripetije i repovi) izvedeni su besprekorno; karakterizacija osoba (unutrašnja i spoljašnja) funkcioniše skladno konceptu; jer... da, ovo je konceptualna satirička trilogija.

bottom of page