top of page
  • Writer's pictureČasopis za satiru Oksimoron

Aleksandru Čotriću u Budimpešti dodeljena nagrada „Teodor Pavlović”


Srpske nedeljne novine, list srpske zajednice u Mađarskoj, 4. aprila sa početkom u 19h upriličile su književno veče srpskog satiričara Aleksandra Čotrića i najpoznatije srpske književnice iz Rumunije Ljubinke Perinac Stankov. Tokom prilikom, u zdanju Tekelijanuma u Budimpešti, uredništvo Srpskih nedeljnih novina dodelilo je dve književne nagrade i to Nagradu „Teodor Pavlović” za publicistiku i novinarstvo koja je ove godine pripala književniku, publicisti i novinaru Aleksandru Čotriću iz Beograda, dok je Književna nagrada „Milovan Vidaković” pripala književnici i novinarki Ljubinki Perinac Stankov iz Temišvara.



Žiri za dodelu ovih priznanja činili su srpski književnici u Mađarskoj: Dragomir Dujmov, dr Dragan Jakovljević i Dragana Meseldžija, kao i književni kritičar Slavica Zeljković, a odluka o dobitnicima doneta je jednoglasno.


Nagrada „Teodor Pavlović” dodeljuje se u znak sećanja na osnivača peštanskih Serbskih narodnih novina s početka devetnaestog veka i sekretara Matice srpske, u vreme kada je njeno sedište bilo u Pešti, gde je i osnovana. Književnu nagradu „Milovan Vidaković”, Srpske nedeljne novine dodeljuju kako bi sačuvale uspomenu na začetnika savremenog romana u srpskoj književnosti, koji je rođen podno Kosmaja, ali je veći deo svoga života proveo u mađarskoj prestonici.





bottom of page